Kursbeskrivningar

Bugg


Bugg är i grunden en helsvensk företeelse, men börjar nu göra sitt antågande även i grannländerna samt på kontinenten och är också en variant av den Lindy Hop som kom till Sverige. I filmer från dansstället Nalen i Stockholm kan man se den svenska Lindy Hop som ligger till grund för dagens Bugg. Dansen utvecklades till den stil som dansas på dansställen i hela Sverige. Denna stil har givetvis olika dialekter och varianter, men grunderna är i stort sett lika i hela landet. Denna dans som är enkel i sin uppbyggnad och struktur, är den av våra danser som har flest tävlingsdansare och utövare på social nivå inom Svenska Danssportförbundet.

Idag är Bugg den dansgren som de flesta klubbar har som stomme i sin verksamhet och i många fall en sluss in till de andra danserna som Svenska Danssportförbundet administrerar. 


Vi erbjuder:


Bugg 1 

Nybörjarkurs, Inga förkunskaper behövs. Nyttigt att gå flera ggr.   

                     

Bugg 2  

Fortsättningskurs. Känner du dig redo att gå vidare då är det dags för Bugg 2.  

     

Bugg 3 

Har du gått Bugg 1 och 2 och känner att du har ”koll” på att föra eller följa och har lätt att hitta takten då är det dags för Bugg 3. Där vi lär ut mer från buggvärlden. 

     

Steg4/teknik:

Socialdanskurs.

Fortsätt din utveckling i buggvärlden och utveckla ditt individuella dansande. För dig som gått steg 1-3 och vill fortsätta lära dig mer.

                                           

Tävlingsträning Bugg 

För er som verkligen vill lägga fokus på att utveckla ert buggande!

En kurs för er som är aktiva tävlingsdansare eller för er som framöver har som mål att inta tävlingsgolvet. Ledarledd träning med personlig feedback. Parvis anmälan.


Boogie Woogie


Nybörjar- och fortsättningskurs. Inga förkunskaper behövs.      

Boogie Woogie är den swingdans som mest efterliknar det man dansade på
1950-talet. Boogie Woogie kan dansas till Boogie Woogie, Rhythm ’n’ Blues,
50-tals Rock, Rock ’n’ Roll och Rockabilly (man kan naturligtvis dansa även
till dansbandsmusik).

Likt Lindy Hop dog dansen ut under en period när musiken förändrades och
partnerdans inte längre var lika populärt. Under 80-talets slut fick den
ett uppsving igen och idag är även Boogie Woogie i dess olika namn och
former större än någonsin. Boogie Woogie är en icke koreograferad förd
pardans.

För er som vill utvecklas i buggen är Boogien ett alldeles utmärkt
alternativ.

 

Fox


Foxtrot är en pardans och är tillsammans med bugg den vanligaste sällskapsdansen i Sverige. Foxtrot dansas till musik i fyrafjärdedelstakt, vanligen dansbandsmusik och annan populärmusik.

Den svenska foxtroten skiljer sig en hel del från vad som internationellt sett kallas för foxtrot.
I Sverige dansas en social variant av foxtrot på dansbanorna. Detta bär stora likheter med den ursprungliga dansen men dansas ofta mycket nära med en omfamnande fattning till skillnad från den traditionella valsfattningen foxtrot har.

Då en stor del av dansarna på socialdansbanorna är självlärda är det vanligt förekommande att den sociala formen av dansen går utanför foxtrotens ramar (med sitt dominerande slow-slow-quick-quick-beteende) och att man istället antingen dansar på varje taktslag eller improviserar varje steg för sig utifrån musiken. Ofta dansas det också på stället till skillnad från foxtrot som har ett flyt framåt över golvet.


Fox (modern foxtrot)

Fox är en modern form av foxtrot. Det är en pardans som i de flesta fall dansas till dansbandsmusik eller annan pop- och rockmusik. Fox som social dans, alltså ute på dansbanorna, skiljer sig från den som dansas i tävlingssammanhang. Ofta dansar paret närmare varandra och med en mer avslappnad handfattning, många gånger omfamnande.

Fox karaktäriseras av att paret har ett flyt över dansgolvet och att dansen är mjuk och följsam. Precis som i bugg handlar dansen om att föra och följa.

I traditionell foxtrot dansar man två långsamma följt av två snabba steg (slow-slow-quick-quick). På dagens dansbanor ser man dock att många gått ifrån detta och istället varierar långsamma och snabba steg fritt och istället anpassar steget utifrån musiken.


SmoothFox

Tobias Wallin har skapat SmoothFox för att göra dig till en starkare, bättre och mer stabil dansare. Han har hämtat tekniker från tävingsdansen och anpassat dessa att fungera på det sociala dansgolvet.

Våra ledord inom Smooth Fox™ är: Posture, Movement och Connection.

Utifrån dessa ledord tar vi vår dans till nya nivåer.

Våra ledare Nicklas & Petra är utbildade och är ambassadörer i Smooth Fox™. 


Burlesque


Vuxna +18 år

Här lär vi oss att inte bara gå utan också att dansa sensuell showdans samt att kunna röra sig sensuellt. 

Burlesque är en utformad dansklass för att lära dig allt om kroppens balans i olika höjder och positioner, snabba/långsamma fötter och också om att få en fin hållning.

Vi arbetar med attityd och drar fram den sensuella chica sidan hos oss, har jätte kul och låter Queen B ta över oss för en timma.

Denna flirtiga, förföriska dans som kommer att få hela din kropp i form samtidigt som du har väldigt kul! Vi dansar till välkända låtar och lär oss röra oss kaxigt, flörtigt, gulligt, kvinnligt och roligt med en cabaret-aktig stil.

Dansen kommer att ge dig en helt ny syn på stolar då den utförs både på, runt över, under dem! Man kan helt enkelt säga att Burlesque & Chair Dance både är oförutsägbart och improviserat och innehåller en salig blandning av glamour, underhållning, sensuell stämning, showdans, femininitet och mycket mer. Prova hos oss och bli överraskad!


Linedans


En dans med amerikanskt ursprung, som från början av 1970-talet, när dansformen fick ett rejält uppsving, dansades till countrymusik, men numera förekommer de flesta musikstilar och det produceras många danser till radions topplistor.

Det är ingen pardans, även om det förekommer koreografier där man interagerar med varandra, och inte heller samma sak som squaredans.

De dansande står i rader - därav namnet. Danserna är uppbyggda av olika stegkombinationer som beskrivs i stegbeskrivningar.


Bollywood


Vuxna +18 år

Bollywood är en indisk dans som har skapat sin egen genre genom dansen i de indiska filmerna. 

Lär dig att dansa som i filmerna från Bollywood och öppnar upp en färgsprakande värld med härliga rörelser och musik.

Mål: Att hitta det roliga i dans, träna kroppskontroll, balans, och styrka.

Bra att veta: Ta med vattenflaska, bra skor och sköna lediga kläder.​

Kurser för barn och ungdomar


Dansskutt 2-4 år

Tillsammans tar vi oss till olika platser med en flygande matta! Kanske tar vi oss till Islandet eller djungeln? Varje lektion kommer nya dansar, lekar och låtar beroende på vart man åker! Kanske hälsar vår vän elefanten Snurre på ibland?

 

Gestaltande dans 5-7 år

Här ligger fokus på eget skapande! Lektionerna kommer börja med att deltagarna får delta i en liten workshop och prova på stilar som streetdance och jazz. Resterande tid kommer deltagarna få skapa egna danser.


Jazz 6-9 år

Den här klassen är inspirerad av olika musikvideos och musikaler men även klassiska filmer, dansen har en tydlig känsla av sceniskt uttryck.

Lektionen börjar med en uppvärmning och fortsätter därefter med diagonaler och övning av en koreografi som vi sätter ihop.


Dance mixedkidz 7-9 år

En klass där ledaren och deltagarna skapar en koreografi tillsammans.

Här får du bland annat dansa jazz/ showdans, streetdance, modern dans.  Vi strävar efter att använda musik som plockar fram energi och som ger möjlighet till ett lekfullt samspel mellan musik och dans. Under kursen utvecklar du din musikalitet koordinationsförmåga och kroppskontroll liksom att hitta dansglädje och ditt eget uttryck i dansen. ​ Vi gör en koreografi till tuff häftig musik.


Gestaltande dans: 8-13 år

Här ligger fokus på eget skapande! Lektionerna kommer börja med att deltagarna får delta i en liten workshop och prova på stilar som streetdance och lyrisk jazz. Resterande tid kommer deltagarna få skapa egna danser.


Lyrisk jazz 10 - 13 år

Lyrisk jazz är en väldigt vacker och känslosam dansstil som innehåller mycket golvkontakt och tunga rörelser. Vi eftersträvar mjuka och flytande rörelser samtidigt som vi tränar styrka, teknik och koordination. Vi fokuserar på att försöka hitta rätt känsla och uttryck i danserna för att kunna beröra med hjälp av hela kroppen genom dansen och musiken.